OCP-methodiek

Hoe gaat perfectionisme-coaching in zijn werk?

Aangezien perfectionisme een gedragspatroon is dat ontstaan is tijdens het opgroeien, kan je het ook weer loslaten. En dit is net wat ik als perfectionisme-coach samen met jou zal doen. Hiervoor maak ik gebruik van de


OCP-methodiek: Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme.


We maken samen opnieuw contact met het 'vrije kind' in jezelf, het deel van jezelf dat onbezorgd, blij en vrij kan zijn. Daarnaast maken we ook contact met het deel in jezelf waarvan je alles steeds perfect moet doen. En we leren deze twee delen om beter samen te werken met elkaar. Want je hebt beide delen nodig! Er is niets mis met dingen graag goed willen doen of anderen graag willen helpen. Maar wel als dit altijd en overal moet, ten koste van jezelf. Door het 'vrije kind' te versterken, kunnen we dit patroon doorbreken en tot een gezond evenwicht komen. Op die manier kan je jezelf bevrijden van de voortdurende stress en de steeds terugkerende schuldgevoelens die perfectionisme met zich meebrengen. Je wordt dan een 'vrije volwassene'.

Werkt de OCP-methodiek echt?

Cliënten ervaren een blijvende, diepgaande verandering na een traject van een 6-8 sessies. Ze omschrijven het als meer in balans zijn, zich gelukkiger dan ooit voelen, gemoedsrust ervaren, terug plezier in het leven hebben, opnieuw in zichzelf geloven, ...

Ervaringen van cliënten zijn één manier om naar de effectiviteit van de methodiek te kijken. Maar wat zegt de wetenschap?


Onder leiding van Prof. Dr. Patrick Luyten van de Faculteit Psychologie aan de KU Leuven werd een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de OCP-methodiek. Een beperkt aantal deelnemers - het ging om een pilootonderzoek - vulde drie keer gehomologeerde vragenlijsten in: voor de start van de coaching met de OCP-methodiek, na afloop van dit coachingstraject en nog eens zes maanden later.

Uit een vergelijking van de metingen voor en net na het coachingstraject bleek dat de OCP-methodiek effectief was in het reduceren van perfectionisme en burn-out en in het verhogen van bevlogenheid. Het volledig verslag en de resultaten van het onderzoek kan je hier lezen. Wat vooral de aandacht trekt, zijn de resultaten van de laatste meting (zes maanden na het coachingstraject). Er is weinig verschil te zien met de uitslagen vlak na het coachingtraject, wat op de duurzaamheid van de OCP-methodiek wijst. De uitgebreide resultaten vind je hier.


Heeft de OCP-methodiek ook beperkingen?


Uiteraard! Er bestaat geen enkele methodiek die altijd en voor iedereen werkt. 


Ga je op dit moment door een burn-out of ben je zwaar overspannen? Dan is OCP-coaching waarschijnlijk niet wat jij op dit moment nodig hebt. Want je perfectionisme aanpakken met de OCP-methodiek gaat niet vanzelf, het vraagt een duidelijke inspanning van je. En bij een burn-out/overspannenheid is hier onvoldoende energie voor. In dit geval raad ik jou aan om eerst je energieniveau terug op peil te brengen, eventueel met de hulp van een stress- en burn-out coach. Eens dat weer in orde is, kan ik met jou een OCP-traject opstarten. Dit traject zal een verandering teweeg brengen in de manier waarop je in het leven staat: de lat minder hoog leggen, jezelf regelmatig op de eerste plaats zetten zonder schuldgevoelens, uitdagingen met zelfvertrouwen tegemoet gaan, ... Deze veranderingen zijn erg belangrijk om een nieuwe burn-out te voorkomen. Perfectionisme wordt immers 'de rode loper naar een burn-out' genoemd. Dus als je je perfectionisme niet aanpakt, is de kans op herval bij een burn-out zeer groot.


Ook wanneer er zwaardere of onverwerkte trauma's onderliggend zijn aan het perfectionisme, kan het zijn dat de OCP-methodiek ontoereikend is. Eigenlijk is het perfectionisme dan een manier om overeind te kunnen blijven en het mechanisme dat je in staat stelt te leven met alle hevige onverwerkte emoties en ervaringen. Het perfectionisme aanpakken komt dan als het ware overeen met het afnemen van de reddingsboei van een drenkeling. In dat geval is begeleiding door een traumatherapeut sterk aangewezen. Wanneer de ervaringen uit het verleden een plek gekregen hebben, kan de OCP-methodiek gebruikt worden om het resterende perfectionisme aan te pakken.


Verder kan perfectionisme uiteindelijk leiden tot allerlei andere psychische problemen, zoals depressies, eetstoornissen, angstproblemen, verslavingen, ... Herken je de symptomen van één van deze problematieken bij jezelf, dan raad ik je aan om begeleiding te zoeken bij hulpverleners die voldoende ervaring hebben met jouw problematiek. Het aanpakken van jouw perfectionisme met de OCP-methodiek kan gelijktijdig met jouw andere traject gebeuren, of erna. Het is namelijk zo dat perfectionisme niet alleen een rol speelt bij het ontstaan van deze problematieken, maar deze vaak ook mee in stand houdt.

Beroepsvereniging, gedragscode en cliëntendienst

De OCP-methodiek werd ontwikkeld door Marcel Hendrickx. Ik ben door Marcel zelf opgeleid tot OCP-coach in de jaaropleiding "Ontwikkelingsgericht coachen van mensen met perfectionisme" bij Het Ontwikkelingsinstituut. Deze specialisatieopleiding omvatte zowel theorielessen als oefengroepen. Ook het werken met oefencoachees en deelnemen aan intervisies waren een wezenlijk onderdeel van de opleiding. 


Na mijn afstuderen werd ik lid van de Beroepsvereniging van Perfectionisme-coaches. Hiermee verbind ik mij ertoe om te werken volgens hun gedragscode voor perfectionisme-coaches. Verder neem ik nog steeds regelmatig deel aan intervisies en volg ik ook de bijscholingen georganiseerd door de beroepsvereniging.


De beroepsvereniging is er ook voor jou als cliënt. Ze vindt zorg voor kwaliteit en tevredenheid van partners en cliënten heel belangrijk. Vanuit dit vertrekpunt ontstond de cliëntendienst: langs deze weg luistert de beroepsvereniging naar jouw suggesties, op- of aanmerkingen, vragen en klachten.